maanantai 2. helmikuuta 2015

Parsakaalirisotto

Minulla on useampikin ruoka-aiheinen teksti keskeneräisenä luonnoksissa, mutta ennen kuin nyt alan työstää niitä valmiiksi, haluan kertoa teille, että teimme viikonloppuna aivan sairaan hyvää parsakaalirisottoa. Siis niin hyvää, että olin syönyt lautaseni jo melkein tyhjäksi ennen kuin edes tajusin alkaa ajatella kuvan ottamista kokemukseni mahdollista jakamista varten. Mitään terveysruokaa se ei tosiaan kyllä ollut, sillä sekä suolaa että rasvaa oli molempia ihan reilusti, mutta viikonloppuruuaksi oikein maittava.

Tässä teillekin resepti:

Ainekset:

8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
n. 500 g parsakaalia (eli joko yksi iso tai kaksi pienempää)
1 iso sipuli
3 dl risottoriisiä
2 kynttä valkosipulia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria
parmesaanijuustoa
öljyä (paistamiseen soveltuvaa)

Itse käytin luomuparsakaalia, joten laitoin niitä kaksi, sillä luomukasvikset usein ovat tavallisia vastaavia paljon pienempiä.

Ohjeet:

1. Laita kattilaan 8 dl vettä ja lisää kasvisliemikuutio. Paloittele parsakaalit kukintoihin ja keitä ne pehmeiksi. Säästä keitinvesi.

2. Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää sekaan riisit. Myös riisejä voi kuumentaa hetken pannulla.

3. Lisää sitten sekaan vettä, jossa keitit parsakaalit. Vettä lisätään kerrallaan 1-2 dl kunnes riisi on kypsää. (Itse käytin kaikki vedet ja riisin keittoon meni noin puoli tuntia.)

4. Pilko parsakaalit pieniksi paloiksi. Halutessasi voit myös soseuttaa ne. Lisää ne riisin joukkoon.

5. Lisää 100g tuorejuustoa ja maun mukaan mustapippuria ja suolaa, esimerkiksi puoli teelusikallista molempia. Sekoita joukkoon vielä parmesaanijuusto. (Itse käytin parmesaaniraastetta ja laitoin sitä ehkä n. 20 grammaa ruuan sekaan, ja loput jätin pussiin, josta kukin syöjä saattoi itse vielä lisätä annokseensa juustoa, mikäli halusi.)

Se ainoa kuva lopputuloksesta, puoliksi syöty annos.

Risottoa lapselle?

Kuten suolasta ja juustoista voi päätellä, tämä ohje on aikuisille. Tätä tehdessäni tein samalla lapselle oman risoton, josta jätin sekä tuorejuuston että tietysti parmesaanin kokonaan pois. (Muistattehan, että kasvisliemi sisältää myös aika paljon suolaa, eli lapsen parsakaalit on keitettävä erikseen.) Mausteista laitoin valkosipulit, mutta pippurin jätin pois. Lopuksi lisäsin sekaan vähän äidinmaidonkorviketta, mikä tietenkään ei ole välttämätöntä. Ei se lapsen risotto ihan yhtä hyvää ollut kuin tuon ylläolevan ohjeen mukaan tehty, mutta kyllä ainakin meidän tyttö söi kaiken, mitä hänelle annoin.

1 kommentti: